Ons lijf binnenste buiten…

admin07_frofro

Nog eens nagenieten van het acteertalent van jullie spruiten? Dat kan hier.
Als je klikt op het vraagteken, komt het uitgebeelde spreekwoord tevoorschijn.
Sommigen onder hen ondervonden hoe moeilijk het is om in een filmpje ‘geen spier te vertrekken’…hen vind je hier dus niet terug, wel in de bloopers…

Hoe mannen en vrouwen op de wereld kwamen

admin07_hoe1
In het begin waren er twee goden, huracan en de gevederde slang. Op een dag besloten ze de aarde te maken. Aarde, laat er aarde zijn, riepen ze. Daarna maakten ze levende dingen. Leven, laat er leven zijn, riepen ze. Zo kwam er land met bergen en bossen dieren en planten.

admin07_hoe2

De goden wilden dat de dieren hen dankten maar de dieren kwetterden, snaterden, piepten of knorden want ze konden niet spreken. Daarom beslisten ze om de man te maken. Ze maakten hem uit modder maar bij de eerste regen spoelde hij weg.

admin07_hoe3

Daarna maakten ze de mannen in hout en ze maakten houten vrouwen en samen kregen ze houten kinderen. Toen zeiden de goden dat ze dankbaar moesten zijn maar de houten mensen begrepen het niet. De goden vernietigden de houten mensen.

admin07_hoe4

 

De goden beslisten om het nog een keer te proberen en ze maakten mannen en vrouwen die alles konden en wisten. Zonder het te vragen begonnen de mensen de goden te danken. Dat vonden huracan en de gevederde slang niet goed. Deze mensen zijn te goed zeiden ze.

Ooit zullen ze stoppen met ons te danken omdat ze even goed zijn als ons.
De goden gooiden een mist in de ogen van deze mensen zodat ze niet meer alles begrepen. Uit deze mensen kwamen alle mensen voort en nog altijd schijnt de wereld vol geheimen en wonderen voor hun maar ze blijven de goden danken.

Waarom de aarde ontstond

admin07_waar1
Voor de aarde bestond waren er enkel vogels,water en vissen en in dat water leefde de grote schildpad. Hoog daarboven was er een hemelwereld waar hemelmensen leefden.
Op een dag viel de dochter van het hemel-opperhoofd door een gat in de hemel naar beneden.Vang haar op, riep de grote schildpad of ze zal verdrinken.
Twee witte zwanen vingen haar op. Maar het meisje was zwaar en lang zouden ze haar niet kunnen dragen.

admin07_waar2

Iemand moest naar de bodem van de zee duiken om modder te halen. Iedereen probeerde, de otter, de bever maar alleen een oude pad slaagde er in. Ze nam een bek vol modder en spuwde het uit op de rug van de schildpad.

admin07_waar3

De modder werd meer en meer tot er een eiland lag op de rug van de schildpad. Tot vandaag houdt de schildpad de aarde op zijn rug. Als hij zich beweegt, trilt de grond.

admin07_waar4

De hemeldochter kreeg twee zonen.
Toen ze stierf maakten zij de rest van de aarde.
De ene maakte alles wat nuttig en leuk was: zoet fruit, planten, vruchtbaar land. De andere maakte alles wat pijn en last veroorzaakte: de mug,de slang, doornstruiken en bittere vruchten.

We zetten onze tanden erin!

admin07_tand

Strakjes trekken we naar de tandarts, gewapend met enkele vragen die we op de tandarts zullen afvuren zoals: Ken jij de tandenfee? Waarom heb ik twee tanden te weinig? Hoe komt dat je tandarts wil worden, zo’n vieze job want je zit de hele dag in de mond van anderen? Wanneer moet ik een beugel dragen? Worden gouden tanden nog gebruikt? Is bij het tandenpoetsen tandpasta wel echt nodig? Waarom hebben sommige mensen gele tanden? …

Na dit bezoek zal het op projectvlak even stil blijven tot aan onze projectvoorstelling…!