Heksen en zo…

Dit is een heks. Er steekt een prikstok in. De prikstok staken ze in je lijf en als er geen bloed uit kwam, dan was je een heks en anders niet. Maar de prikstok was eigenlijk vals want de prikstok ging in het handvat als je er tegen iemand mee duwde.
Staf

admin07_herstaf

De heksenwaag
Om te zien of iemand een heks was, zette men een vrouw op een weegschaal aan de ene kant en aan de andere kant legde men een gewicht of een bijbel. Als de vrouw lichter was, was ze een heks want heksen zijn licht om te kunnen vliegen.
Hannah

admin07_herhannah

De waterproef
Om te zien of een vrouw een heks was, werd ze soms in het water gegooid.Als de vrouw boven bleef drijven, was ze een heks en anders niet.
Anton

admin07_herant

In Salem, een stadje in Amerika vertelden vroeger twee kinderen dat de buren heksen waren en dat was niet waar. De vrouwen werden wel opgepakt.
Mika

admin07_hermika

Overal, in heel de wereld hebben er sjamanen bestaan. Soms worden ze heksen genoemd, soms medicijnmannen, tovenaars, druïden,…
Wodan

admin07_herwod

Circe was de dochter van de god van de zon. Op een dag wou de bemanning van het schip van Odysseus feest vieren bij Circe maar zij toverde iedereen om in zwijnen. Een man was ontsnapt en die was Odysseus gaan roepen. Odysseus zorgde dat Circe de mannen terug omtoverde en ze werden verliefd op elkaar.
Younes

admin07_heryoun

Dit is een kerk en de mensen van de kerk wilden geen heksen.
Katoo

admin07_herkatoo

La Befana is een heks in Italië die cadeautjes en snoep geeft zoals bij ons Sinterklaas. De kinderen hangen sokken klaar. Voor stoute kinderen legt ze as. Bij ons geeft zwarte Piet van de roe maar nu niet meer.
Yara

admin07_heryara

Albert wou met Johanna trouwen maar hendrik, de zoon van de rijke boer ook. De papa van Johanna zei dat Johanna met Hendrik moest trouwen maar dat wou ze niet. Dan besliste de papa dat de twee mannen een proef moesten doen: ze moesten in de nacht een spit in de put van de Witte Wieven gooien en roepen “Witte Wieven, hier komt oe spit”.
Hendrik durfde niet maar Albert wel. Albert en Johanna trouwen en ze leefden nog lang en gelukkig.
Jan

admin07_herjan

De heksenhamer is een boek dat geschreven werd door een paar mensen van de kerk. Daarin staat hoe je kan weten of iemand een heks is.
Lucas

admin07_herluc

Er is een boek van Suske en Wiske dat “Het Witte Wief” heet. Het Witte Wief is in dat boek verliefd op iemand en ze vraagt aan Suske en Wiske om haar lief te zoeken want als ze elkaar niet terugvinden dan botst de aarde tegen een planeet.
Charhaja

admin07_hechar

 

Nieuws uit Nepal

Namaste Wout en kids,

Zondagavond zijn eric en ik in kathmandu geland na een zeer lange vlucht. Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Nepal ligt in Azie, omringd door India en china.

We zijn van de luchthaven direct naar het hotel gegaan met de taxi. Wat een belevenis was dat. Nepalezen hebben zo hun eigen verkeersregels en rijden er maar op los, met veel getoeter en geschreeuw.

Gisteren zijn we naar de apentempel (swayambunath) geweest.

De tempel ligt op een hoge heuvel in een buitenwijk van Kathmandu. Via een hele lange trap, misschien wel 1000 treden en bevolkt door een heleboel gekke vlooiende apen, bereik je de stupa (groot boedhistisch monument).

Hier hangen vele gebedsvlaggen wapperend aan bomen in de wind. Er lopen ook boedhistische monniken rond en er staan een heleboel boeddha’s in een tempel.

In de namiddag hebben we Pashupatinath bezocht.Â
Dit is een grote hindoetempel (70% van de nepalezen is hindoeistisch) waar men de dode mensen verbrandt.

Dit heeft veel indruk op me achtergelaten, er gaat een heel ritueel aan het verbranden vooraf.

Savonds lekker uit eten gegaan met nepalese vrienden van eric (dal bath en momos). Lekker.

Vandaag zijn we heel vroeg moeten opstaan want er stond een 8 uur durende busreis op het programma richting pokhara. Pokhara is een veel rustigere stad dan kathmandu. Van hieruit vertrekken we morgen naar de bergen voor een trektocht.

Ik mail zo snel mogelijk eens.

Wout, wil je ferre een dikke knuffel van me geven?

Thanx en tot zeer snel!
Ilse

admin07_ilseswa admin07_ilsepas admin07_ilselijk admin07_ilseswa2

Malte is (niet helemaal) terug!

admin07_spijs

We volgden in de klas de weg tussen mond en toilet…
Onderweg kwamen we alvast het stukje blinde darm tegen dat Malte voortaan moet missen…maar geen nood, enkel dieren hebben dat wormachtig aanhangseltje nodig. We bleven onderweg ook even steken bij de slokdarm en wat daarin allemaal kan blijven steken.
Kijk maar eens hier. Voorzichtig aan tafel vanavond!

Tussen haakjes: ‘Wat zit er allemaal in ons lijf’ is ons eerste onderwerp dat in de project-koelkast bewaard wordt. Veel kinderen hebben er vragen rond. Na ons huidig project bekijken we of we het al dan niet terug oppakken.

En nu het huiswerk voor de ouders!
Wij kennen het antwoord… maar wie van jullie kan ons als eerste zeggen waarom de blinde darm ‘blind’ genoemd wordt en niet gewoon wormachtige kronkeldarm of zoiets? Start!

Gezocht!

admin07_vijzel

Stel het bezoekje aan de apotheker voor die dure anti-rimpelcrème nog maar even uit want…we brouwden vandaag onze eerste zalf, volledig volgens de regels van de kunst!

Heb je thuis nog lege potjes van zalfjes of parfum? Geef ze gerust mee naar de klas, je krijgt ze gevuld terug! Ook als je zelf nog een leuk recept kent met (inheemse) kruiden in de de hoofdrol, plaats het op de blog!

 

Magie voor 30 – plussers.

We hadden het in de klas al over de heksenwaag, de prikproef, de heksen van Salem, de heksenhamer, de Witte Wieven, la befana, sjamanen over heel de wereld…maar nog niet over de kracht van de eenvoud. Een stukje nostalgische magie in de kantlijn…speciaal voor ons.
 

Suikerfeest in de Appeltuin!

Het was Suikerfeest en dat is na de Ramadan. De Ramadan duurt een maand en dan mag je pas eten na zonsondergang. Dat is zo bij de Moslims.
Als de Ramadan gedaan is, wordt er feest gevierd, het Suikerfeest en dan wordt er veel thee gedronken en koekjes gegeten. Bij de Christenen is er ook vasten voor Pasen. Op het einde van de vasten zijn er dan chocolade eieren.

Younes

We aten gebakjes, om je vingers af te likken en dronken muntthee, gemaakt van groene thee en muntblaadjes.
Ook Charhaja had verse muntblaadjes bij. Zij maakte tijdens de VWT volgens een eigen recept overheerlijke muntthee!

admin07_suik14 admin07_suik1 admin07_suik2 admin07_suik3 admin07_suik9 admin07_suik10 admin07_suik12

 

 

 

Wat betekent mijn naam?

admin07_schaduw
Uit ons kampspel met heks Karaba en Enid wisten we dat ‘Enid’ bij de Kelten ziel of geest betekende. Volgens Younes betekent zijn naam ‘vogel’ en Charhaja wist dat haar naam ‘bescherming’ betekent. 

Wat betekent de naam van jouw kind?

Wout (heerser over het leger).

 

Nieuws van Gregor!

We hebben alvast de lengte van de speelplaats gemeten. De speelplaats is 24 Stafs of 128 meetlatten lang. 

Voor hen die niet weten hoe lang Staf en een meetlat zijn, was er ook een groepje dat een  touw van juist 1 meter gebruikte. Zij berekenden dat de speelplaats ongeveer 38 meter lang is. Steek je spruit alvast vroeg in bed want morgen proberen we samen 1 km te lopen op de speelplaats.

Deelgroep!

admin07_cartoongeenvragen
Dinsdag 9 oktober is het deelgroep.
De ouders van het eerste leerjaar zijn welkom vanaf 20.00 u. in de klas.
De ouders van het tweede leerjaar mogen aan tafel bijschuiven vanaf 20.30 u.