Priester Valentinus.

Priester Valentinus

De oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde toen een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Voor keizer Claudius II was dit genoeg reden om 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden. Sommige bronnen zeggen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, iets dat de keizer streng had verboden. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

Een heidens feest?

Er zijn ook bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.

Vrije teksten.

Ik moet maandag naar het gewone ziekenhuis om een prikje te laten geven. Eerst moet ik wachten tot de dokter komt. Soms krijg ik ook een foto. Daar moet ik mijn t-shirt voor uitdoen. Dinsdag ga ik nog eerst mee zwemmen maar daarna komt mama mij halen en dan moet ik van school bijna tot in Luik rijden en die dokter gaat me daarvan een beetje sneller laten groeien.

Katoo

Er was eens een gezin en de papa en de mama hadden twee jongens en twee meisjes. Op een dag hadden ze heel veel honger. De papa ging op jacht met pijl en boog. Hij wachtte meer dan een uur achter een struik. Toen zei hij: help mij God, geef mij een gazelle of zoiets.
Toen kwam er een gazelle langs en hij schoot haar neer en pakte het mee naar huis en ze aten het op. Als de papa ging slapen dacht hij lang na en kreeg een idee: hij dacht terug aan het meertje naast zijn huis en ging er naar toe heel vroeg in de ochtend. Hij gooide wat vlees van de gazelle in het water en dan ging hij zijn jas pakken en pakte met zijn jas veel vissen die aan het vlees van de gazelle aan het eten waren. Toen zei hij tegen zijn kinderen dat hij naar de stad ging voor twee dagen. Op een dag kwam hij met een auto en kleren voor de kinderen. De kinderen keken maar raar. Toen de papa opa werd, hebben de kinderen voor hun papa gezorgd.
Younes

Spartacus is verliefd geworden op Varinia en op deze tekeing zie je dat ze een het kussen zijn.
Lena

We zijn met papie, mijn opa die nu gestorven is, eens naar mini Europa geweest en het was daar heel leuk. Toen mijn mama nog klein was en met mijn opa naar het bos ging wandelen, wou opa altijd een foto van paddestoelen trekken.
Papie was een heel leuke opa!
Marie

Mijn peter is gestorven als ik 0 of 1 jaar was. Ik heb nu twee meters, de vrouw van mijn peter is mijn tweede meter geworden. Ik heb zijn graf nog nooit gezien.
Floor

Mijn opa is naar Equador geweest en hij heeft een kadootje meegebracht. Ik heb twee bandjes gekregen, een vingerpopje en het kruis van Jezus.
Willem

Atletiek is eigenlijk iets waar je allemaal verschillende dingen doet: duizend meter lopen, verspringen, hoogspringen, spurten en nog allerlei dingen. Bij verspringen heb je drie pogingen, bij hoogspringen heb je ook drie pogingen. Soms sta je wel eens op het podium maar dan moet je wel heel goed zijn.
Luka

Mijn droomklas is een klas waar spoken zitten en er weent een meisje omdat ze bang is van de vampieren op het dak. In de klas zijn veel spinnenwebben. Iedereen is bang dat er vampiers komen zonder hoofd maar die nog wel leven.
Anton

Ik heb de film gezien van Spartacus. Hij vecht in een arena met een zwarte.
De zwarte is eigenlijk gewonnen tegen Spartacus maar hij heeft hem niet gedood. De zwarte gooide de drietand naar een rijke die wou dat het gevecht op leven en dood was. Spartacus was eigenlijk een slaaf die gekocht werd door iemand die een trainingskamp had voor gladiatoren.
Zacharias

Mijn lievelingsklas zit vol mooi speelgoed. In de klas hangen veel slingers en ze blinkt helemaal. Er is veel speelgoed dat je tegen het raam kan plakken.
Wodan

Bij de Romeinen werden de doden begraven in een berg. Er zijn wel duizenden bergen.
Jasper

Er was eens een stad die Pompeï heette. Er woonden veel Romeinen. Er was een vulkaanuitbarsting. Veel mensen probeerden weg te lopen maar gingen toch dood door de lava. Sommige mensen hielden hun hand voor hun mond en neus om de warme lucht niet in te ademen.
Egon

De hamvraag…

admin_catch
De kinderen vertelden over wat ze allemaal zagen in hun dromen. Als we dan even terugdenken aan ons vorig project kom je tot deze vraag:
Kunnen blinden in hun dromen wél zien?

Wat denken jullie?

Droom…

Mijn slechtste droom was toen mama in de nacht vertelde dat mijn opa gestorven was. Toen had ik een nachtmerrie en ik zag mijn opa in mijn droom hoe hij het in de hemel zou hebben. Ik zag dat mijn opa het zo zou hebben dat hij naar de hel ging en dat ze daar mijn opa zouden dood maken.
Marie

Ik en mijn gezin waren op een brug en op een bepaald moment ging de brug kapot.
Toen werd ik opgegeten door een orka.
Floor

 

Als ik aan Aslan denk, dan komt hij tevoorschijn.
Willem

Ik heb gedroomd dat ik een snoepwereld was en dat alles van snoep was.
Mathilde

Drie kooien voor onze dieren , ratten en twee hamsters en de kamer van Nya.
Malte

Ik heb een fantasiedroom gehad. Ik droomde dat ik een acteur was in Star Wars en dat ik Dark Mol speelde in de drie films.
Zacharias

Ik was aan het vechten en deed karate en opeens kwam er een slechte met heel veel man en iemand werd dood geschoten.
Anton

Het is nacht en Cid en Isi , Egon en Jasper gingen naar buiten. We gingen schaken en er kwamen monsters aan. Die knepen eerst Isi, dan Cid, dan Egon en dan Jasper dood.
Egon

In mijn droom kan ik vliegen van mijn balkon, zoef…in het gras. Gelukkig is het deksel niet van de waterput want anders…
Lena

Er was eens een spook en die pakte al mijn knuffels en ook Femke mee…
Luka

In mijn droom was er eens een indiaan en hij vond kanonnen en zag een mens en wist dat dat pioniers waren. Op een dag hebben ze dan oorlog gevoerd. Natuurlijk wonnen de pioniers. Ik was daar een van.
Younes

Mijn engste droom. Ik was een lamp in mekaar aan het steken. Ineens sprong er een heks op mij en ik kreeg tranen in mijn ogen. Ik durfde mijn mama niet te roepen omdat de heks dan bozer werd. Dan werd ik wakker.
Wodan

Er was een boom en die leefde en daarnaast was er een huis maar dat huis leefde ook.
Ik sliep op de bovenste verdieping en ik werd wakker omdat het huis bewoog.
Ik ging buiten kijken en toen pakte de boom me op en hij at me op maar ik was nog niet dood. De boom  slikte me in en toen was ik in de maag en ik bedacht een plan.
Het plan was dat ik in de maag van de boom prikte zodat hij moest niezen en toen kwam ik er terug uit. Het huis stapte naar mij en ik rende weg en ik rende en rende maar het huis had me te pakken en toen werd ik wakker.
De volgende dag moest ik weer gaan slapen en toen kwam het vervolg…
Cas

Zacha, Egon en Jasper waren op een boot. Opeens kwam de krakken en hij maakte de boot kapot. Dan moesten we wegzwemmen.
Jasper

Ik moest naar bed. Toen ik niet kon slapen, zag ik dat ik een zetel zat op een bord en …hap. Ik werd wakker, oef.
Claire

Het jataculum was lekker!

Uit de praatronde:
admin_latijn

In de boeken van Charlotte, mijn nicht, vond ik Latijnse woorden. Jataculum betekent ontbijt, prandium is het middagmaal en het belangrijkste maal is het cena of avondmaal.
Charlotte heeft ook drie boeken van Asterix en Obelix in het Latijn meegegeven.
Rosa betekent roos, avus betekent opa, donum betekent geschenk en fortis is sterk.
Charlotte, kan jij ons liedje misschien vertalen?
Hier is de tekst:
Io vivat…
Nostrorum sanitas.
Hoc est amoris poculum, doloris est antidotum.
Dum nihil est in poculo, jam repleatur denuo.
Nos jungit amicitia, et vinum praebet gaudia.

Mathilde