De Romeinen komen! [uit de NWT!]

Tijdens onze eerste NWT (Nieuwe Werktijd ,met dank aan Mathilde voor de naamgeving) waagden enkele kinderen zich aan een heus stripverhaal, anderen toverden een verhaal in hoofdstukken uit hun pen, Claire probeerde een nieuwe tekentechniek uit met markeerstiften, een drietal kinderen boksten een kwis uit de grond, Floor leerde ons een tekentechniek die ze zelf op de academie leerde, Katoo maakte een doosje voor haar uitgevallen tanden en Willem en Zacharias wilden wel meer weten over de Romeinse Goden….

Deze laatste twee geraakten via ‘het boze oog en Shiva’ in goddelijke sferen. Ze zochten wat informatie in boeken en op het internet over de Romeinse goden en bleven uiteindelijk hangen in het verhaal over  Pompeï.

Of hoe van het één (dat we nog aan het afsluiten zijn) het ander komt.

En wat blijkt: onze eigen Egon is nog niet zo lang geleden in Pompeï geweest…

admin_e2 admin_e1

Merci Lin.

en ik citeer: “Na de middag heb ik met de kinderen gewerkt rond licht en schaduw. Als uitgangspunt heb ik een verhaal uit “Middenin de nacht” van Toon Tellegen voorgelezen. Over verduisteren, zwartmaken en verdonkeremanen… De kinderen zijn dan in groepjes gaan zitten en hebben zelf een duister verhaal verzonnen. Van de personnages hebben we schaduwpoppen gemaakt. Elk groepje heeft dan een schaduwtheatertje opgevoerd.”

Het resultaat was om je vingers van af te likken! Soms grappig, soms spannend maar steeds verrassend !

admin_1001105 admin_1001102 admin_1001103 admin_1001104

 

Spelend leren ?

admin_letterss

Tijd over en zin om wat taaloefeningen op de pc te maken? Er zitten nogal wat mogelijkheden in dit programma. Het vergt wel even tijd om het te installeren en te grasduinen in de mogelijkheden maar op het eerste zicht loont het wel. Voordeel van dit pakket: het taalpakket wordt aangevuld met woordenlijsten die vrijwilligers insturen en je raadt het al: ook spelweg zit daar tussen. Je vindt de site hier .

Woordenboek der Nederlandse analogieën.

admin_wboe

Terug van weggeweest, het grote klas-woordenboek der Nederlandse analogieën. Heden werd het woordenboek terug ingevoerd voor de tweedejaars. De spellingscategorieën worden hierin geconcretiseerd in de vorm van woordenrijen… Helaas, nog steeds geen spellingsregels dus maar het leert de kinderen wel nadenken over hoe weinig speling er soms in spelling zit. Dus ook als je spruit thuis de pen ter hand neemt, kan je dit handig middeltje gebruiken om na te gaan wat in de klas reeds behandeld werd en wat nog niet aan bod komt en misschien in deze graad zelfs nooit aan bod zal komen. (cfr deelgroep). Succes !

Uit de praatronde…de kip of het ei?

admin_shiva

Ik ben naar het museum geweest van India. Ik heb er een beeld gezien van een God en die heet Shiva. Een slang had daar een bedje voor gemaakt. Een slechte geest had de wereld verstopt in een grot. Shiva had zich in een everzwijn veranderd omdat hij dan diep kon duiken. Hij heeft met zijn slagtanden de geest gedood en heeft dan de wereld bevrijd en terug uitgekneed. (Willem)

Floor vroeg zich toen af hoe de wereld ontstond. Was het de oerknal? Wat was er eerst? Wat was het eerste leven? Uiteindelijk vroegen we ons af wat er eerst was: de kip of het ei?

Weet iemand van de ouders het?

Paus Pius IX en Offenbach…

Als iemand naar je kijkt die het boze oog heeft, dan kan je genezen door een bierbad te nemen of door 7 lucifers aan te steken en ze dan te doven in een glas water. Je kan ook zout over je schouder gooien of een gebed lezen uit de bijbel.

Lena

Er was eens een meneer die heel mooie muziek maakte. Elke keer als hij optrad ging er iets fout zoals een keer toen een balletdanseres in brand schoot.

Mathilde

 

 

 

Offenbach schreef heel mooie muziek.

Claire

 

 

 

 

 

 

Sommige mensen geloven in het boze oog, sommige mensen ook niet. Paus Pius had een boos oog, hij bracht veel ongeluk. Zo iemand noemt men een jettatore.

Luka

 

Dit is de kist van Toetanchamon. Als je in de kist kwam, dan had je geen geluk…

Sommige mensen zeggen dat daarom de Titanic gezonken is. Deze kist lag toen in deze boot. In de kist waren ook boze ogen getekend. Iemand heeft ook een foto genomen van de kist. Op de foto stond geen kist maar een Egyptische vrouw die heel boos keek.

Floor

 

De boot zinkt.
Wodan

 

Toetanchamon heeft een boze blik en dat noemen we een jettatore. De vloek van Toetanchamon is verspreid over het hele land. Je kan je genezen door zout over je schouder te strooien, een bierbad te nemen of door in de bijbel te lezen.
Zacharias

 

Door het oog kan je niet geraakt worden als je een ketting draagt.

Jasper

 

De boot zinkt.
Katoo

 

Even wachten en dan gaat de boot zinken.
Anton

 

De Titanic is gezonken door het boze oog die op de kist van de farao stond.
Younes

 

De Titanic gaat zinken.
Malte

 

Er zijn er die in het boze oog geloven maar sommigen ook niet. Er was ook een cellospeler die een slecht oog had.

Willem

 

Dit is het verhaal van Offenbach, die heel lang geleden (rond 1850) leefde.

Er was toen een concert. Offenbach keek in het oog van een ballerina en ze schoot in brand.

Voor de herdenking van Offenbach was er een heel groot concert maar de concertzaal brandde af en er stierven meer dan 300 mensen.
Elena

 

Deze dingen kunnen je beschermen tegen een boos oog maar als je het zelf koopt, dan helpt het niet. Als je het krijgt dan helpt het wel.

Marie

 

Het boze oog raakt de mevrouw.
Egon

En de winnaar is….

Geachte directie,
Geachte meester Wout,
Beste leerlingen van de 1e graad,

Ik heb het genoegen u mee te delen dat uw klas, de 1e graad van Freinetschool de Appeltuin, als winnende klas werd geselecteerd uit alle inzendingen voor de provinciale fotowedstrijd veiligheidsgordel van het arrondissement Leuven. De wedstrijd wordt georganiseerd door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant.

Van harte gefeleciteerd! U wint een volledig verzorgde daguitstap voor de gehele klas en voor alle leerlingen van de
winnnende klas een leuke gadget aangeboden door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant.

De winnende foto’s worden vanaf 8 december 2006 op de website van de provincie Vlaams-Brabant geplaatst www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne

De prijs en de gadgets worden u overhandigd tijdens de officiële prijsuitreiking van de provinciale fotowedstrijd over de veiligheidsgordel die wordt georganiseerd in het kader van de gordelcampagne door de provincie Vlaams-Brabant.

U alsook alle leerlingen van de winnende klas, de directie en alle leerkrachten die het wensen, worden dan ook van harte uitgenodigd om de prijs (waardebon voor een daguitstap en gadget voor alle leerlingen van de winnende klas) in ontvangst te nemen op de officiële prijsuitreiking van de provinciale fotowedstrijd in het kader van de gordelcampagne.

De prijsuitreiking in aanwezigheid van provinciegouverneur Lodewijk De Witte en gedeputeerde voor verkeer en mobiliteit, Julien Dekeyser vindt plaats donderdag 7 december 2006 om 14 uur in het Provinciehuis te Leuven, Provincieplein 1 te 3010 Leuven. Aan de winnende klassen wordt door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant een drankje aangeboden.

Met vriendelijke groeten,

Erik Asselman

Het boze oog!

Als iemand naar je kijkt die het boze oog heeft, dan kan je genezen door een bierbad te nemen of door 7 lucifers aan te steken en ze dan te doven in een glas water. Je kan ook zout over je schouder gooien of een gebed lezen uit de bijbel. Lena

Wordt vervolgd.