Projectkrant Romeinen

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Het ontstaan van Rome

Numitor was koning maar de broer Amulius was heel jaloers.
Amulius heeft zijn broer van de troon gejaagd zodat hij koning kon zijn.
Sam

Numitor had twee kinderen: een zoon en een dochter.
Amulius liet de zoon vermoorden.
Rebecca

Numitor stak de dochter Rea Silvia in een klooster zodat ze geen kinderen kon krijgen die koning zouden kunnen worden.
Op een dag kwam de god Mars en die maakte haar zwanger. Na negen maanden kreeg ze twee kinderen Romus en Remulus.
Helena

Amulius was razend en stak Rea Silvia in de gevangenis.
Ezra & Nelson

Amulius zette de twee kinderen in een mand in een overstroomde rivier en hoopte dat ze zouden verdrinken omdat ze nog zo klein waren!
Ella & Mira

Het water van de rivier trekt weg. Een wolvin vindt de mand in het riet. Romus en Remulus worden groot gebracht met de melk van de wolvin.
Ophilia

Enkele jaren later neemt de herder Faustulus de twee kinderen mee. Ze groeiden op tot twee sterke jongemannen bij de herder en zijn vrouw.
Joppe

De tweelingen en de herder vermoorden Amulius.
Heleen

Romus en Remulus wilden een stad bouwen maar ze maakten ruzie over wie de baas zou moeten zijn van de stad. Ze gingen elk op berg staan en zouden daar wachten op een teken van God.
Bij Remus kwamen er 6 gieren naar de berg en hij vond dat hij koning mocht worden maar bij de tweede berg kwamen er 12 gieren.
Bij Remulus kwam er wel eerst een teken maar bij Romus kwamen er meer vogels.
Thor & Adwik

Ze maakten ruzie. Remulus springt over de stadsmuur van Romus om hem te pesten. Romus vermoordt Remulus en zegt: ‘zo gaat het met iedereen gebeuren die over mijn stadsmuren komt.
Romus werd de stichter van de stad Rome!
Cécile

Stamboom

Hoe heet een broer van een opa? Wat zeg je tegen het kind(je) van een broer of zus van je papa of mama? Oma’s, opa’s, overgrootouders, nonkels, tantes, een (plus)broer of zus, een donorpapa… een gespreksonderwerp dat leidde tot deze stambomen!

Op bezoek in het Rijksarchief!

Een bijzonder verjaardagsatelier. We ontdekten een plek waar heel oude boeken, stambomen en perkamenten rollen bewaard worden! De mama en papa van Helena namen ons mee naar de start van het eerste ‘geschrift’. Een zinnetje aan elkaar fluisteren bleek al een behoorlijke uitdaging, wat moet dat vroeger dan met die grootse verhalen zijn geweest… !? We ontdekten de oorsprong en betekenis(sen) van onze eigen naam en creëerden aan de hand daarvan – zoals vroeger – ons eigen wapenschild! Een monnikenwerk!

Werkstuk schildpadden Valerie

Schildpadden kunnen 123 eieren leggen in een keer.
Ze leven in de zee en hun bescherming is het schild. Schildpadden slapen niet. Ze gaan naar het land om hun eieren te legen ze hebben vijanden. Hun vijanden zijn vogels, hagedissen, haaien, honden en krabben. Ze leven al langer dan de dinosaurussen. Ze hebben geen tanden.
Valerie