Na gesprekken over losse tanden, kruisbeten, … “mijn oma zegt dat er twee buisjes in onze keel zitten, één om te eten, één om te ademen”, de peristaltische (de peri-wát?!?) beweging in onze slokdarm, de ‘visjes’ van papa die zwemmen naar het eitje van mama via haar spleetje, de strijd in ons lichaam van slechte versus goeie bacteriën … lijkt er een nieuw project in de luchtpijp (euh pijplijn) te zitten. 😁

En dan kregen we er gisteren van de schepen van onderwijs nog een portie huids-kleuren bovenop!!!  

Herfst is…

De blaadjes verkleuren in herfsttinten en vallen van de boom. We zien minder dieren (denken we), want die maken zich klaar voor de winter. Ze verzamelen volop eten. Noten zijn er nu in overvloed. Het wordt ook kouder, we moeten onze lange broeken en kousen weer aan en grrrr… het wordt vroeger donker!!!!

Dixit x

Regelmatig duiken er interessante onderwerpen op tijdens de praatronde. Wat gerichte vragen en je bent dan vertrokken voor boeiende leergesprekken. Af en toe zwijg je als leerkracht, omdat iets ook kinderlijk mooi kan zijn waar de ratio enkel afbreuk aan doet.
Zo ook wat dit kind zei, al kunnen we het na het weekend wel terug oppakken :-).

“We gaan dit weekend naar de Ardennen. Het kan zijn dat er daar linkse wolven zijn of rechtse. Linkse bijten, rechtse niet, of andersom. Een rechtse is een rechtse kat en loopt rechts, een linkse is een soort tijgerkat, die loopt links en de wolven lopen in het midden, wij ook als we wandelen.”

ik wou

In de klas lazen we een boek over een jongen die gepest wordt. Op een dag ontmoet hij een heks en mag hij een wens doen…en het wordt een joekel van een wens!
Spreekstof genoeg over pesten en wensen…

Onze klas, een dorp…

In de klas bouwden onze ‘droomhuizen’ of beter, een plek waarin we ons het best zouden voelen: boomhutten, grotten en mobiele huizen en dan kwam de hamvraag: wie staat waar in ons dorp? In de buurt van wie wil je wonen en naar wie maak je een weg of bruggetje? Daar werd hevig over gediscussieerd en er werd gaandeweg ook duchtig verhuisd totdat iedereen zijn stekje had. Nadat iedereen ook nog zijn beroep/activiteit koos in het dorp, sloten we onlangs af met een heus kampvuur op het dorpsplein.
Het dorp breken we af maar er zal nog zeker aan gesleuteld worden…

Camera obscura

Je hebt een schoendoos en zwart papier en dat plak je vanbinnen in de doos.
Op de doos maak vooraan een gaatje. Dan plak je plakband op de bodem van de doos. In de donkere kamer plak je dan fotopapier op de bodem.
Dan ga je naar buiten en zet je de doos waar je een foto van wilt en dan laat je  minuten het licht door dat gaatje op het fotopapier vallen.
In de donkere kamer leg je het fotopapier in chemische producten.
Het eerste bad is om de kristallen te laten groeien, het tweede bad is om te spoelen met azijn en het derde bad is het stopbad en dan spoel je de foto nog eens met water en dan is hij klaar.

Daan